Programul Rabla 2022

Data postării: 8 februarie, 2021

Programul Rabla 2022

GHIDUL DE FINANTARE RABLA pentru anul 2022 a fost publicat de Guvern.

Descoperiți aici ghidul complet publicat în Monitorul Oficial

 Despre programul Rabla 2022

Guvernul Romaniei sustine innoirea parcului auto national prin acordarea de prime de casare prin Programul Rabla Clasic 2022 si Rabla Plus 2022.

Programul Rabla Clasic 2022

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. Programul Rabla Plus 2022 În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finanțării este de:

 • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
 • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
 • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

Masina casata

Autoturismul pe care doresti sa il casezi trebuie sa aiba o vechime mai mare de 6 ani. Conform noului proiect pentru 2022, autoturismele mai vechi de 15 ani si EURO 3 primesc un eco-bonus suplimentar la casare. Casarea se poate face dupa momentul inceperii programului Rabla 2022, doar in centrele specializate autorizate in scopul casarii. Centrele autorizate sunt prezentate aici.

Pasii de urmat in programul Rabla 2022

Pasul 1. Alegerea dealerului Radacini Grup

Consultantii Radacini Grup sunt pregatiti sa va ofere consultanta gratuita in tot procesul programului Rabla 2022. Ne puteti contacta la 0737.600.600 sau la relatii.clienti@radacini.ro si un consultant Radacini Grup va va fi alaturi cu sfaturi utile si oferte personalizate.

Pasul 2. Inscrierea in Programul Rabla 2022

Inscrierea beneficiarului se face in aplicatia online PSIPAN gestionata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) de catre consultantii Radacini. Inscrierea se poate face doar in limita fondurilor disponibile. Sunt necesare informatiile beneficiarului, datele referitoare la vehiculul ce va fi casat si datele proprietarului vehiculului ce va fi casat (poate fi o persoana diferita de beneficiar).

Documentele necesare sunt:

 • actul de identitate al beneficiarului in original si copie
 • actul de identitate al proprietarului masinii care va fi casata (daca este proprietar diferit de beneficiarul primei de casare)
 • copie legalizata dupa cartea de identitate a masinii care urmeaza a fi casata
 • copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare al masinii vechi
 • certificat de atestare fiscala pentru cumparator, dar si pentru proprietarul rablei daca sunt persoane diferite. Acest certificat va dovedi faptul ca aceste persoane nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul de atestare fiscala al proprietarului rablei trebuie mentionata proprietatea rablei ce va fi casata.

PASUL 3. CONFIRMAREA SI CASAREA

Consultantul Radacini Grup care a facut inscrierea in aplicatia PSIPAN va va confirma validarea in program. Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă pana la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou. Dupa acest moment, proprietarul masinii vechi se poate prezenta la un centru autorizat pentru casarea masinii. Centrele autorizate sunt prezentate aici. Dupa predarea acesteia, proprietarul va primi un certificat de distrugere a masinii vechi.

PASUL 4. RADIEREA MASINII VECHI

Dupa casare, proprietarul masinii vechi va trebui sa mearga la DRPCIV pentru radierea din circulatie a masinii vechi.

PASUL 5. Dovada Radierii masinii vechi

A fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. Proprietarul masinii vechi va trebui sa prezinte consultantului Radacini certificatul de distrugere si dovada radierii masinii vechi.

PASUL 6. Achizitia masinii noi

Acum dosarul este complet si se poate face achizitia noii masinii, beneficiind de toate tichetele bonus prezentate mai sus in acest program. Factura emisa de consultantii nostri va contine toate reducerile necesare, Radacini ocupandu-se ulterior de decontarile sale cu  Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Despre Radacini Grup Ne recomanda cei peste 30 de ani de activitate in domeniul auto din Romania. Avem peste 100.000 masini vandute in tara. Consultantii nostri au o vasta experienta in acest program. Puteti alege dintr-o gama larga de marci auto din portofoliul nostru: Mazda, Suzuki, Volkswagen, Skoda, Opel, Citroen, Peugeot si Honda. Ne puteti contacta la 0737.600.600 sau la relatii.clienti@radacini.ro *Toate aceste conditii sunt valide de la momentul inceperii programului Rabla 2022 derulat de Administratia Fondului pentru Mediu, in limitele fondurilor disponibile prin acest program.        

VREI SĂ IȚI SCHIMBI MAȘINA VECHE CU UNA NOUĂ?